Σελίδες

"Πόλεμος" για το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

"Πόλεμος" για το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει για το νέο "φρούτο" που λέγεται ηλεκτρονικό τσιγάρο και απ' ότι φαίνεται κρατάει γερά ανάμεσα σε γιατρούς, καπνοβιομηχανίες, και εμπόρους ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα συμφέροντα είναι μεγάλα και οι πιέσεις πολλές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κυκλοφορούν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς πιστοποίηση;

Το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν λάβει έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και δεν έχουν γίνει αντικείμενο ιατρικών ερευνών, δεν σταμάτησε δεκάδες χιλιάδες καπνιστές από το να τα αγοράσουν σε καταστήματα ειδών καπνιστών ή και μέσω του Ιντερνετ. Καθώς το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν παράγουν καπνό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια, αεροδρόμια και χώρους εργασίας.

Η αντίδραση του ιατρικού κόσμου και των οργανώσεων κατά του καπνίσματος υπήρξε προσεκτική, αλλά καθολικά αρνητική. Την ίδια ώρα, παρότι δεν έχει αποφανθεί επίσημα γι’ αυτά, η FDA απαγόρευσε πρόσφατα την εισαγωγή φορτίου τέτοιων τσιγάρων από την Κίνα στις ΗΠΑ. Ικανές ποσότητες ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν, όμως, ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ, επιτρέποντας την αγορά τους σε κάθε σημείο της χώρας.



Το ηλεκτρονικο τσιγαρο κερδίζει φίλους και στη Γερμανία σύμφωνα με δημοσιεύματα


Το ηλεκτρονικο τσιγαρο γνωρίζει εμπορική άνθηση στη Γερμανία. Μοιάζει με κανονικό τσιγάρο, λέγεται ότι έχει παρόμοια γεύση και είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από τον ανταγωνιστή του.

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι εδώ και χρόνια γνωστές σε καπνιστές και μη. Για τους πρώτους και ιδιαίτερα για εκείνους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την «απόλαυση» του καπνίσματος, υπάρχει πλέον το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ο ανταγωνιστής του συνηθισμένου τσιγάρου έχει πολλές ομοιότητες και μία βασική διαφορά: Είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές. Οι Γερμανοί το υποδέχτηκαν θετικά.

Ας δούμε τι είχε γράψει η Patris to 2009

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι μια ευρεσιτεχνία η οποία όπως όλα δείχνουν θα κατακτήσει την αγορά. Το λευκό μέρος του είναι η μπαταρία και μέσα στο το «φίλτρο» υπάρχει ένας θαλαμίσκος με αμπούλα που περιέχει νικοτίνη σε υγρή μορφή και η οποία ανάλογα με τη χωρητικότητα μπορεί να είναι ισοδύναμη 100 έως και 600 τσιγάρων.


Η χρήση διάφορων ουσιών παραπέμπει στη γεύση του τσιγάρου, ενώ το πορτοκαλί φως που ανάβει στην άκρη του δίνει την ψευδαίσθηση στους καπνιστές την αίσθηση ενός κανονικού τσιγάρου χωρίς βέβαια όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές να προκαλεί καρκίνο αλλά και να εμπεριέχει τις βλαβερές ουσίες που έχουν τα κανονικά τσιγάρα.

Ας δούμε ένα απόσπασμα τι γράφει η wikipedia

To ηλεκτρονικο τσιγαρο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ο καπνός παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (atomizer). Η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60 °C). Λόγω του ότι ο "καπνός" που παράγεται είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει τους γύρω σας. Ο ατμός διαλύεται στον αέρα σε δευτερόλεπτα και δεν μυρίζει ούτε δημιουργεί προβλήματα παθητικού καπνίσματος.

Τα ανταλλακτικά cartridges (φίλτρα) προσφέρονται σε διάφορες γεύσεις συμπεριλαμβανομένων του καπνού, της σοκολάτας, του καφέ, του μήλου και της μέντας και άλλων πολλών γεύσεων.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο σε αντίθεση με τα συνηθισμένα τσιγάρα, δεν περιέχει νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο και άλλες 4.000 επιβλαβείς ουσίες εκ των οποίων 40 αποδεδειγμένα καρκινογόνες.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θεωρείται και πολύ οικονομικότερο. Μετά από την αρχική επένδυση για την αγορά της συσκευής το κέρδος ανέρχεται σε μέχρι και 50%. Ένα φίλτρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ισοδύναμο με περίπου 10 έως και 15 τσιγάρα αλλά κοστίζει πολύ φτηνότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου